Megígértem, hogy összefoglalom a gyermek után járó szociális támogatásokkal kapcsolatos mit, mikor, honnan, hogyant, magyarul: TGYÁS, családi pótlék, anyasági támogatás (kelengye pénz) és ami mögötte van.


Amikor szülni megyünk, vinni kell:

Apa, anya személyi igazolványát, lakcímkártyáját és a helyi önkormányzat ukáza szerinti x napnál nem régebbi hivatalos másolatot a házassági anyakönyvi kivonatról és a terhesgondozási könyvet. A hivatalos papírokról célszerű egy fénymásolatot is készíteni (vagy már eleve így kérik), mert a kórházak nem járnak az adminisztráció magas fokán.


A gyermek születési anyakönyvi kivonatának elkészítését a kórház indítja, és mi 10 nap múlva mehettünk érte a kerületileg illetékes anyakönyvvezetőhöz. Ott a gyermek lakcímkártyáját is azonnal megkaptuk.


Ekkor jön a TAJ kártya mizéria:


Az átmeneti időszakra ideiglenes TAJ számot kap a baba. A kártyaigényt az önkormányzat továbbítja az OEP területileg illetékes irodája felé. Ennek folyományaként mi 30 napra rá meg is kaptuk postán a kártyát. Persze a férjem kitöltött igénylőlappal megjelent a kártyáért, mert a védőnő is aggódott a TAJ szám miatt, meg anélkül sem anyasági támogatásért, sem családi pótlékért, sem a TGYÁS-ért nem tudtunk kuncsorogni. Aztán az OEP-nél közölték, hogy már postázáson van a kártya, de addig is, míg megérkezik, kaptunk egy jegyzőkönyvet, ami tartalmazta a gyermek TAJ számát, ezzel már lehetett ügyeket intézni.


Családi pótlék
és az egyszeri anyasági támogatás a Magyar Államkincstár területileg illetékes irodájában kérvényezhető:


A férjem a hírhedt Lőportár utcai irodába ment, 2 óra alatt végzett, igaz, mindent kitöltve, 2 példányban, aláírva, meghatalmazva vitt.


Van egy főlap, és a hozzá csatolandó pótlapok - aszerint, hogy mit szeretnél kapni: családi pótlék lapja és az anyasági támogatásé.


Mi írtunk meghatalmazást is, hogy a férjem az én nevemben a gyermekünk után járó családi pótlék és anyasági támogatás ügyintézésében eljárhasson és 2 tanúval alákapartattuk. A papírokat leellenőrző hölgy rá is kérdezett, hogy van-e meghatalmazás. Ennek ellenére az ügyintéző nem kérte.


Mivel a folyósításnál a banki átutalást választottam, banki igazolás is kellett, hogy a számla él, és hogy a tulajdonosa vagyok. Persze a CIB kikerekítette a szemét (hát ők is nagy balfékek az ügyintézést tekintve, rugalmasság nuku), így vittük a szerződést. Végül erre sem volt szükség, ennek ellenére a tájékoztatójuk szerint kell vinni. Ettől függetlenül azt tanácsolom, hogy ez is legyen kéznél, mert hiába nem kérte a közszolga, ha hiánypótlást kérnek, az egész csúszni fog.


Az apa, anya személyi igazolvány, mindhármunk lakcímkártyája, TAJ kártya, gyerek születési anyakönyvi kivonata állandók mellett a férjem vitte a házassági anyakönyvi kivonatot, az adókártyámat, a terheskönyvemet, a gondozó orvosom igazolását, mely szerint a terhesgondozáson részt vettem.


A TGYÁS-t a munkahelyi könyvelő intézte, nekem csak alá kellett írnom az igénylőlapot , és mellékelni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a kórházban kapott igazolást és a terheskönyvemet. A munkáltatóm ezen felül csatolta a további szükséges tb papírjaimat.


A férjnek járó 5 nap szabadsághoz apucinak be kellett mutatnia a munkahelyén a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és TAJ kártyáját.


Javaslom az igénylőlapok szülés előtti le- és kitöltését, mert szülés után nem lesz rá sok idő.


Az anyasági támogatás egy hét múlva meg is érkezett. A családi pótlék és a TGYÁS kb. 30 napon belül.


A baba adóazonosítójáról a Babakötvényről szóló tájékozatóban értesített minket a Magyar Államkicstár. Az adókártya postai úton igényelhető egy, az APEH nyomtatványkitöltő programjához letölthető űrlapon.